Dupa o toamna foarte scurta, daca tinem cont ca septembrie si octombrie au fost adevarate luni de vara, cu temperaturi care, in cursul zilei, au depasit adesea 30 de grade, iata ca a venit iarna, garnisita cu tot ce o caracterizeaza dintotdeauna, frig in timpul zilei si ger noaptea si dimineata, vant, viscol, ninsori bogate, spre bucuria copiilor, mai ales, si disperarea soferilor care pornesc la drum neprotejati.
Chiar daca e foarte frig, nu sta numai in casa, nu te izola de teama racelilor pentru ca procedezi gresit. E drept ca este mai usor sa previi decat sa tratezi, dar solutia nu e sa stai departe de oameni. Iesi din casa, plimba-te, mergi la cumparaturi, rezolva-ti problemele. Doar asa iti intaresti sistemul imunitar, afara, intre oameni, in colectivitate.
La revenirea acasa, de la birou, cumparaturi sau dintr-o simpla plimbare, spala-te bine pe maini, cu apa si sapun din belsug, si bea un ceai cald care, nu numai ca energizeaza, dar te si poate ajuta sa tii raceala departe de tine.
Ceaiul de fructe de padure, cel mai recomandat ca ceai de placere, pentru intreaga familie, e placut la gust, are o aroma imbietoare si multa vitamina C, de care organismul are nevoie atunci cand afara este foarte frig.
O atentie deosebita in aceasta perioada trebuie sa o dai alimentelor cu care te hranesti deoarece organismul are nevoie de un plus de vitamine si minerale ca sa faca fata intemperiiilor.
Exista la noi, si tarabele din piete sunt pline, alimente parca anume create, de darnica natura, sa te fereasca de boli si, la nevoie, chiar sa te vindece. E timpul ca ceapa si usturoiul sa nu-ti lipseasca din meniul zilnic, ca atare sau in salate ori in mancarea gatita.
Salatele ar trebui consumate in fiecare zi deoarece in zilele noastre, piata ofera o gama variata de legume si verdeturi indiferent de anotimp. Zilnic se pot face salate din varza cruda sau murata, salata de rosii cu mult patrunjel verde, proaspat, ori salata de ridichie neagra, sau de sfecla rosie in combinatie cu hrean.
Ceapa si usturoiul sunt cele mai puternice antibiotice naturale, iar marii mancatori de ceapa si usturoi nu fac niciodata gripa sau fac forme usoare care se vindeca repede, fara complicatii.
Ambele legume, de regula, evitate din cauza mirosului lor, au proprietati antimicrobiene, detoxifica organismul si actioneaza ca niste antioxidanti foarte puternici, stimuland sistemul imunitar si reducand inflamatiile.
Mananca portocale sau bea zilnic suc de citrice din portocale, lamai, grapefruit. Ca sa fii sigur de efectul benefic al citricelor care remineralizeaza si revitalizeaza organismul, prepara-ti sucul acasa, folosind un storcator manual de citrice.
Mierea de albine, produs suta la suta natural, daca stii de la cine sa o procuri, o adevarata farmacie dulce de minerale si vitamine, absolut necesare organismului in aceasta perioada, nu ar trebui sa lipseasca din casa in anotimpul rece.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu