Lămâia este fructul citric cel mai folosit din toata lumea. Este cea mai mică dintre citrice, totuşi conţinând mai mulţi nutrienţi benefici pentru sănătate decât portocalele sau pomelo.
Fie că le consumi sub formă de suc sau limonadă, la o cană de ceai sau ca dressing pentru diferite băuturi, îi faci mult mai mult bine corpului tău decât ai fi crezut.
Cu un ceai de lămâie sau doar o lămâie ne punem pe picioare atunci când suntem răciţi sau gripaţi, asta pentru că acest fruct ne ajuta prin mai multe mecanisme să ne apărăm si să învingem mai repede răceala având efect antiseptic, antiinflamator, iar frunzele de lămâie, proprietatea de a scădea febra.
Pe lângă binecunoscutele efecte antivirale şi dietetice, lămâile au şi alte proprietăţi cu adevarat miraculoase:
- înlătură oboseala
- calmează febra
- ameliorează anxietatea
- împrospătează respiraţia
- vindecă acneea
- vindecă eczemele
- vindecă aftele bucale
- protejează stomacul
Sucul unei singure lămâi asigură jumătate din necesarul zilnic de vitamina C a unui adult. Lămâia conţine şi vitamina B, riboflavina, fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier, proteine şi hidraţi de carbon.
În bucătărie, lămâia este indispensabilă la mâncărurile cu peşte, dă gust acruţ mâncărurilor, înlocuind oţetul, albeşte maioneza, dă aromă şi îmbunătăţeşte aroma altor alimente.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu