Desi Pamantul este casa noastra, de prea putine ori ne preocupam de lucrurile mai putin stiute legat de aceasta.
Planeta noastra ascunde, totusi, detalii uimitoare, pe care ar trebui sa ne simtim datori sa le cunoastem. LiveScience a relevat doar cateva dintre acestea.
Talia Pamantului
O talie destul de generoasa, daca ne gandim ca, la Ecuator, circumferinta Pamantului atinge 40.075 de kilometri.
Terra este foarte batrana
Oamenii de stiinta au incercat sa determine varsta Pamantului, studiind cele mai vechi roci, dar si meteoritii descoperiti aici. Astfel, se pare ca planeta noastra are 4,5 miliarde de ani, iar cea mai veche roca se afla pe coasta Golfului Hudson, in Quebec, avand 4,24 de miliarde de ani.
Procesul de formare a solului se repeta periodic
Am putea spune ca Pamantul se recicleaza, daca ne gandim ca ciclul de formare a solului urmeaza un traseu precis si periodic. Rocile vulcanice se transforma in roci sedimentare, apoi in roci metamorfice, dupa care ciclul se repeta. Specialistii spun ca nu este un proces perfect, insa in anumite conditii el se repeta.
Cel mai fierbinte loc de pe Pamant
Cea mai ridicata temperatura de pe Pamant s-a inregistrat in El Aziza, Libia, unde statiile meteo au indicat 57,8 grade Celsius in data de 13 septembrie 1922.
Cel mai rece loc
In Antarctica, temperaturile in timpul iernii scad pana la -73 de grade Celsius. Totusi, cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata pe Pamant a fost la Statia Vostok, in Rusia. Pe 21 iulie 1983, termometrele aratau -89,2 grade Celsius.
Cel mai uscat loc de pe Pamant
In desertul Atacama din Chile si Peru, exista locuri in care ploaia nu a cazut niciodata.
Inversarea polilor
La fiecare 200.000-300.000 de ani, planeta se confrunta cu fenomenul inversarii polilor. Ceea ce nu inteleg multi este faptul ca acest fenomen nu are loc dintr-o data, ci presupune un proces de sute, poate chiar mii de ani. Procesul atrage dupa sine anumite schimbari ale climei, transformari normale in contextul dat.
Cel mai lung lant muntos
Cel mai lung lant muntos este unul submarin. Creasta Medio-Oceanica se intinde pe o suprafata de 65.000 km, de la Oceanul Arctic la Oceanul Atlantic, inconjurand Africa, Asia si Australia si pe sub Oceanul Pacific, pana la coasta de vest a Americii de Nord.
"Cel mai viu" loc de pe Terra
Se pare ca recifele de corali ascund cele mai multe specii pe unitatea de suprafata, rivalizand cu padurile tropicale. Acestea alcatuiesc cele mai mari structuri vii de pe Pamant, unele fiind vizibile chiar si din spatiu.
Si lacurile explodeaza
Nyos, Monoun si Kivu sunt trei lacuri din Camerun si de la granita cu Rwanda si Congo. Acestea sunt lacuri crater, care stau deasupra pamantului vulcanic. Magma produce dioxid de carbon ce poate fi eliberat doar printr-o explozie letala.
Nu e exclusa existenta unor planete asemanatoare Pamantului
Oamenii de stiinta cerceteaza continuu aceasta ipoteza. Ei au gasit dovezi care atesta faptul ca exista planete asemanatoare Pamantului, cel mai bun candidat fiind Kepler. Ceea ce nu se stie deocamdata este in ce masura aceste planete pot sustine viata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu